InternalCars Handlarbudet 10 år!

Som IT-entreprenör med ett stort bilintresse upptäckte Karl Vilhelm Lundin att bilhandeln i många fall hanterade sina inbytesbilar med vänsterhanden. Detta trots att värdet på inbytesbilen är mycket viktig för bilhandlarens totalaffär och inte minst kunden.

Processen att hantera inbytesbilar var långsam och till stora delar manuell. Bilhandlaren fick lägga värdefull tid på att ringa runt till en handfull kontakter och försöka sälja inbytet vidare. Affärerna var inte transparenta, vilket skapade utrymme för ”kompispris” och lägre lönsamhet.

– Jag såg behovet och de stora fördelarna med en helt ny, digitaliserad handelsplats för svensk bilhandel, berättar Karl Vilhelm Lundin.

– Det fanns några få internationella exempel på den tiden som inspirerade, men jag ville skapa en mer komplett plattform med smarta funktioner som sparade tid för bilhandlarna.


Tillsammans med Mikael Lilliedahl, mångårig försäljningschef på Citroën Sverige, arbetade Karl Vilhelm Lundin fram strukturen för det som skulle bli Handlarbudet.se.

– Vår grundidé var lika enkel som självklar: ”Ju fler kontakter, desto bättre affär för både bilhandlaren och kunden.”

Marknadsplatsen Handlarbudet.se lanserades hösten 2011 och blev snabbt en succé bland Sveriges 3.000 bilhandlare. Förutom bilhandeln anslöt sig även generalagenter och finansbolag som ville hantera sina demobilar och leasingbilar på ett effektivt sätt.

Genom åren har InternalCars Handlarbudet varit under ständig utveckling. Bilhandelns behov har lett till fler funktioner och verktyg som effektiviserar hanteringen. Parallellt med detta har InternalCars även utvecklat interna remarketingportaler för exempelvis Volkswagen Group, Volvo Car, BMW Sverige och Kia Motors Sweden.

Under de senare åren har InternalCars breddat sin verksamhet med liknande handelsportaler för fritidsfordon (husbilar och husvagnar) samt lantbruksmaskiner.

Under 2021 firar InternalCars Handlarbudet sitt 10-årsjubileum och passerar även milstolparna 10.000 användare samt 1 miljon utförda begagnattester.

Händelser / Time Line

September 2011

Handlarbudet.se lanseras som Sveriges första, professionella och helt digitala handelsplattform för bilhandlare. En mängd intelligenta funktioner underlättar säljprocessen, snabbar på omsättningen och ökar lönsamheten.

Februari 2012

Mobilversionen för BegTest lanseras tillsammans med ett digitalt testprotokoll. Processen för att testa, värdera och åtgärda inbytesbilar standardiseras. Arbetet flyttas sömlöst mellan laptop, läsplatta och mobiltelefon.

September 2013

Portalen ”BMW Handlarbudet” lanseras för som den första specialportalen – denna för BMW:s auktoriserade återförsäljare i Sverige. I den nya portalen hanteras den interna försäljningen av demobilar, pressbilar, tjänstebilar och leasingbilar från BMW Sverige till återförsäljarna.

Maj 2014

Testverktyget BegTest kompletteras med ett smidigt sätt att göra glasanmälan via koppling till försäkringsbolagen.

Januari 2015

”Din Bil Fleet Operations” blir den första bilportalen utformad för en generalagent. Verktyget är utvecklat av InternalCars Handlarbudet enligt kravspecifikationen från Din Bil Sverige AB

Juni 2015

En ny, uppgraderad version av den digitala plattformen lanseras. Designen är förbättrad och mer lättnavigerad. Det gula Handlarbudets testprotokoll med kryssrutor för alla vanliga utrustningspunkter blir alltmer vanligt hos landets bilhandlare.

Augusti 2015

EasyDealer, den norska versionen av Handlarbudet.se, sjösätts i Norge. Projektet avslutades 2020.

November 2016

Den interna portalen ”VGS och VFS InternalCars Sverige” lanseras, skräddarsydd för Volkswagen Group Sverige AB och deras 6 varumärken. På sajten kan auktoriserade handlare lägga bud på tjänstebilar, pressbilar, hyrbilar och liknande. Portalen hanterar också leasingbilar från Volkswagen Financial Services.

December 2016

Testverktyget BegTest kompletteras med funktionen ”Arbetsorder”. Här tar handlaren beslut om vilka åtgärder som ska ske, om det är en försäkringsskada, med mera.

Februari 2017

Flera generalagenter har infört speciella garantiåtagande för begagnade bilar i syfte att öka tryggheten för konsumenterna. Testverktyget BegTest anpassas för att dokumentera de testprocedurer och certifieringskrav som varje generalagent ställer. Exempel på dessa specialgarantier är Volvo Selekt, BMW Premium Selection, Audi Approved: plus och Das WeltAuto.

Januari 2018

InternalCars utvecklar verktyget ”Handlarbudet Däck o Fälg”. Handlare kan snabbt hitta de saknade hjulen på lagret eller lägga ut oanvända till försäljning. En uppskattad finess är att hjuluppsättningarna kan förses med en QR-etikett. Funktionerna ingår som en del av testverktyget BegTest Pro.

Juni 2018

BegTest-verktyget får en uppdaterad app, för både Android och iOS.

December 2018

InternalCars Handlarbudets olika plattformar och affärssystem får allt fler användare. Under slutet av 2018 passerar man milstolpen 100.000 testade bilar per år.

Februari 2019

I samarbete med Volvo Cars introducerar InternalCars Handlarbudet portalen ”Volvo InternalCars”. Där ingår bland annat testprotokollen Volvo Begagnat Standard och Volvo Selekt Premium. Alla Volvo-handlare i Sverige har fri tillgång till portalen. När begbilen uppfyller testspecifikationen får den ett Volvo Selekt certifikat och därmed Volvohandelns speciella garantipaket.

April 2019

Lansering av ”RemMan – Remarketing Management” för leasingbolag. Verktyget är byggt för att hantera flödet av inkommande leasingbilar med bland annat kundkontakt, återlämning, kontrollpunkter, fullständig test, transport och slutligen försäljning.

September 2019

Upplands Motor och Bra Bil lanserar en egen begagnatportal, utvecklad tillsammans med InternalCars Handlarbudet. Sammanlagt är det 17 anläggningar som kan använda de interna verktygen för att testa, dokumentera, värdera och auktionera ut inbytesbilar. Under början av 2021 byter Upplands Motor namn till Volvo Car Retail.

Augusti 2020

Ett samarbete etableras mellan Besikta Bilprovning och InternalCars Handlarbudet. Sveriges bilhandlare kan boka inbytestest hos Besiktas närmare 200 stationer och få dem i sitt eget testarkiv – även vid inbyten på distans.

Augusti 2020

InternalCars Handlarbudet inleder samarbete med Lantmännen Maskin för utveckling av ett BegTest av lantbruksmaskiner.

November 2020

Sveriges största bilhandelskedja, I.A. Hedin Bil AB, tecknar ramavtal med InternalCars Handlarbudet. Över 100 bilhandlare inom koncernen använder BegTest Pro-verktyget och utför mer än 23.000 standardiserade tester per år.

November 2020

En ny tjänst för husbilar och husvagnar, ”InternalCars Fritidsfordon”, introduceras. Funktionerna är likartade de hos Handlarbudet.se, men testmetoderna är utvidgade med viktiga områden för fritidsfordon. Exempelvis gasolkontroll, fukttest, elinstallationer, med mera.

Februari 2021

Den interna handelsportalen ”Kia InternalCars” lanseras. Ett 90-tal auktoriserade Kia-återförsäljare i Sverige är anslutna.

Mars 2021

InternalCars Handlarbudet presenterar ett mångsidigt verktyg för leasingåterlämning, oavsett varumärke. Verktyget ”InternalCars Remarketing” ger stöd för generalagenter, finansbolag och leasingbolag vid försäljning mot sina egna och andras återförsäljare. Systemet ger möjlighet för budgivning och auktioner med bilar som testats samt värderats enligt det standardiserade BegTest-verktyget.

Det finns nu mer än 6 miljoner skadebilder på begagnade bilar bland de olika Handlarbudet och InternalCars-systemen.

Maj 2021

InternalCars Handlarbudet lanserar två nya mobilappar, Handlarbudet och Bilhandlarbudet PRO. Med de nya apparna når handlaren alla portaler som InternalCars Handlarbudet driver – beroende på användarens behörigheter. Finns för både Android och iOS.

Juli 2021

InternalCars Handlarbudet passerar milstolpen 10.000 användare.

Augusti 2021

10-årsjubileumet för Handlarbudet.se närmar sig (8 september) och strax innan passeras nästa milstolpe – 1 miljon utförda BegTest. Fordonstest 1.000.000 gjordes på VW Täby och försäljningschef Fredrik Sjöström förärades med champagne och ett diplom av Handlarbudets VD Karl Vilhelm Lundin.

Februari 2022

Handlarbudet inför nya funktioner med ”Handlarbudet Tradinggrupp.” En dedikerad arbetsgrupp snabbar upp processen mellan säljare och köpare. Mattias Falchi är ny tradingansvarig hos Handlarbudet med en gedigen bakgrund från bilbranschen.

April 2022

Den nya konsumentköplagen börjar gälla 1 maj och BegTest PRO är till fullo anpassat för att möta de tuffare kraven. Däribland detaljerad dokumentation, inga friskrivningar, med mera. Presumtionsregeln (”omvänd bevisföring) förlängs från 6 till 24 månader, vilket ökar kraven på verifierade testrutiner och fotodokumentation.

Maj 2022

Release av ett digitalt testverktyg för fritidsfordon, InternalCars BegTest PRO Fritidsfordon. Verktyget är utvecklat för husbilar och husvagnar. Flertalet av funktionerna liknar de som finns i BegTest PRO för personbilar, men är anpassade för fritidsfordon. Här ingår bland annat undersökning av kaross, fukttest och gasoltäthetskontroll.

Juni 2022

InternalCars har utvecklat ett specialiserat, nytt testsystem för Jaguar Land Rover Approved. Bilar som certifieras som ”Approved” har kontrollerats rigoröst och får 2 års garanti (eller 5.000 mil) samt 2 års vägassistans.

Juni 2022

Lansering av egen tradingportal för Bilbolaget Nord. De driver 15 anläggningar i norra Sverige med försäljning av Volvo, Renault, Dacia och Ford.

Juni 2022

Bilköpare erbjuds möjlighet att signera varudeklarationen med BankID. Därmed bekräftar konsumenten att informationen om eventuella avvikelser har redovisats av bilhandlaren – som krävs enligt konsumentköplagen. Funktionen finns integrerad i BegTest PRO.

Oktober 2022

Vi sjösätter Ziklo powered by InternalCars för Ziklo Bank AB - Ziklo Fleet Services. På den nya portalen samlas bilar från hela gruppens anläggningar och läggs ut för trading till utvalda handlare med testprotokoll, värdering samt deklarationer som uppfyller kraven för MB Certified och Volvo Selekt.

Oktober 2022

Lansering av en egen tradingportal för Bilbolaget Gävle-Sundsvall, som driver drygt 10 anläggningar i mellan-Sverige med försäljning av Volvo, Renault, Dacia och Ford.

November 2022

Dags för nya märkesportalen Kia InternalCars, utvecklat för Kia Sverige. Här finns rutiner och protokoll för att certifiera bilar till ett Kia Godkänd dokument, vilket berättigar till nybilsgaranti, Kia Bilförsäkring, bytesrätt, vägassistans, med mera. Här ingår även en tradingportal för Kia-handlare.

December 2022

InternalCars har utvecklat ett specialiserat och helt unikt testsystem för Scania Approved Vehicles. Verktyget används globalt för att värdera begagnade lastbilar och innehåller även en funktion för inbyteskalkyl.

December 2022

Handlarbudet förstärker sin position ytterligare som Sveriges viktigaste marknadsplats för bilhandeln. Tradingen ökar med hela 35 procent under 2022, jämfört med fjolåret.

Om InternalCars

InternalCars utvecklar och driver digitala verktyg och affärssystem för att testa, bedöma, värdera, dokumentera och handla med begagnade bilar samt leasingbilar. Bland dessa finns marknadsledande BegTest Pro-verktyget och Handlarbudet.se, motorbranschens egen handelsplats. Närmare 200.000 fordon hanteras hos över 1.500 anläggningar över hela Sverige, varje år, med de digitala affärssystemen från InternalCars. Cirka 8.000 bilar säljs och köps mellan handlarna för ett årligt värde på över 1,6 miljarder kronor.

Idag är majoriteten av Sveriges större bilhandlare anslutna till InternalCars/Handlarbudet-plattformen. Bland dessa återfinns Hedin Bil, Din Bil, Upplands Motor,

Bilia Group, Volkswagen Sverige, Audi Sverige, Bavaria, Holmgrens Bil, Bra Bil, Möller Bil, Förenade Bil, Toyota Center Metro Gruppen, Motor Trend Toyota, Mercedes Stockholm, med flera.